PONUDBA MENGEŠKE KOČE

Mengeška koča na Gobavici stoji na 433m nadmorske višine in ponuja oddih med zeleno, z gozdom obdano okolico in neokrnjeno naravo. Gostinska ponudba sestoji iz kvalitetne in cenovno dostopne domače hrane, okusnih sobotnih in nedeljskih kosil, slastnega ocvrtega piščanca, sezonskih jedi z žara, kravic, pečenic, narezkov ter slastnih krofov, jabolčnega zavitka in sirovih štrukljev. Najmlajši člani družin se radi zabavajo na igralih in s hranjenjem živali z mini živalskega vrta, starejši člani družin pa uživajo v kulinaričnih dobrotah ob čudovitem razgledu na Kamniške Alpe. Pohvalimo se lahko s tradicionalno organizacijo prvomajske zabave z živo glasbo in kresom.

GOSTINSKA PONUDBA

 • Kosila
 • Raznovrstne jedi po naročilu
 • Jedi na žlico
 • Organiziranje piknikov
 • Zabave za zaključene družbe
 • Možnost ozvočenja, projekcije
 • Podaljšanje delovnega urnika

Go STINSTVO

V objemu neokrnjene narave smo poskrbeli za raznovrstno ponudbo hrane in pijače, ki bo zadostila tako željam pohodnikov kot tudi rojstnodnevnikov, birmancev, maturantov, mladoporočencev in poslovnežev. Naša ponudba sestoji iz jedi na žlico, narezkov z domačo salamo, sobotnih in nedeljskih kosil, jedi iz krušne peči ter jedi po naročilu. V hladnejšem delu leta poleg stalne ponudbe nudimo krofe, pečenice in krvavice z zeljem in žganci, Martinovo pojedino. V toplejšem delu leta nudimo postrvi in jedi z žara; po predhodnem naročilu spečemo odojka ali žrebička. Poskrbimo tudi za zaključene družbe, prednovoletne zabave in piknike ob zaključku šolskega leta. Nudimo možnost ozvočenja, projekcije ter prilagojeno sestavo jedilnika. Še posebej smo ponosni na gobovo juho in ocvrti piščanec ter slastne domače krofe, ki so razlog vračanja številnih obiskovalcev Mengeške koče.

MINI ŽIVALSKI VRT

 • Konji
 • Vietnamski prašički
 • Koze
 • Kokoši
 • Ribnik z zlatimi ribicami
 • Spoznavanje živali
 • Možno hranjenje živali

MI NI ŽIVALSKI VRT

Naši obiskovalci se ne vračajo samo zaradi hrane, temveč tudi zaradi našega domačega živalskega vrta. Mladi nadobudneži se radi zamotijo s hranjenjem in opazovanjem koz, vietnamskih prašičkov, kokoši in konj. Slednji se pogosto pasejo na travniku, tako da jih lahko opazujete v gibanju in obnašanju v naravi. Koze niso plašne, zato pridejo do ograje. Od doma lahko prinesete star kruh in v razumnih mejah hranite živali. Na tak način bodo koze raje prišle do vas in se pustile božati. V letnem vrtu imamo tudi ribnik z zlatimi ribicami, ki jih lahko opazujete med obedom.

SPROSTITEV IN ŠPORT

 • Izletniška točka
 • Kolesarska pot
 • Tekaška pot
 • Sprostitev za celo družino
 • Neokrnjena narava
 • Tradicionalne sezonske igre
 • Prijazno in ustrežljivo osebje

SP ROSTITEV

Mengeška koča je odlično izhodišče za Rašico (1,5h) , Dobeno (1h) in Šinkov Turn (30min). Na pot se podajo tako pohodniki, kot tudi kolesarji in tekači. Do vrha koče vodi trim steza, ki je še posebej priljubljena pri rekreativnih tekačih kot tudi asvaltirana cesta po kateri se podajo pogumni kolesarji. Na vrhu Gobavice se lahko spočijete na ležalnikih z razgledom na dolino ali posedite na vrtu s klopmi. Pričakalo vas bo prijazno in ustrežljivo osebje, vi pa boste lahko uživali v objemu narave. Lahko se boste preizkusili tudi v tradicionalni igri - metanju podkev.

V objemu narave

Mengeška koča na Gobavici stoji na 433m nadmorske višine in ponuja oddih med zeleno, z gozdom obdano okolico in neokrnjeno naravo. Gostinska ponudba sestoji iz kvalitetne in cenovno dostopne domače hrane, okusnimi sobotnih in nedeljskih kosil, jedi po naročilu ter slastnih krofov, jabolčnega zavitka, palačink in sirovih štrukljev. Najmlajši člani družin se radi zabavajo na igralih in ob hranjenju živali z mini živalskega vrta, starejši člani družin pa v sproščanju ob pitju kave ter čudovitem razgledu na Kamniške Alpe. Pohvalimo se lahko s tradicionalno organizacijo prvomajske zabave z živo glasbo in kresom. Smučarsko društvo Mengeš pri nas izvaja veleslalomsko tekmovanje, Kolesarsko društvo Mengeš pa kolesarski vzpon na Mengeško kočo.

Naši začetki

Pobudo o gradnji koče je Planinsko društvo Mengeš sprejelo leta 1952, slovesna otvoritev je bila leta 1954. Kmalu je koča postala pretesna za izvajanje vseh svojih dejavnosti, zato so leta 1962 pričeli z gradnjo depandanse »Jurček«. Dodatna stavba, ki je danes z glavno stavbo povezana s pokritim hodnikom, je bila dokončana leta 1991, k čemur je pripomogla Krajevna skupnost Mengeš kot tudi podjetja iz Mengša.

Lastnik koče je Planinsko društvo Mengeš, najemniki pa so se skozi leta menjavali. Zadnji najemnik, Jurij Repanšek, ima kočo v najemu že od leta 1997. V času svojega delovanja na Mengeški koči skrbi za prenovo podobe in ponudbe koče ter rad nameni prijazno besedo stalnim gostom.

Dostop do izhodišča

A) Iz rondoja Tomačevo se peljemo v smeri Kamnika in Mengša. V Trzinu na križišču, ki naravnost vodi proti Domžalam ali levo proti Mengšu, uberemo slednjo možnost. Ves čas se držimo glavne ceste in se peljemo skozi center Mengša. Za križiščem ob Gasilnem domu na levi strani zagledamo Špas teater, kateremu sledijo tri semaforizirana križišča. Tretje križišče naravnost pelje proti Kamniku, levo pa proti Brniku. Pred tem križiščem je drugo, manjše križišče, kjer zavijemo ostro levo proti Mengeški koči, se peljemo mimo vrtca in parkiramo pod vznožjem hriba na označenem asvaltiranem parkirišču.

B) Iz Radomelj, Kamnika ali smeri Brnika se zapeljemo v Mengeš, kjer na križišču; t.i. stičišču teh cest, krenemo proti centru Mengša. Na prvem semaforju zavijemo desno v smeri Mengeške koče na Gobavici in se peljemo mimo vrtca ter vse do označenega parkirišča na začetku gozda.

Zakaj smo, kaj želimo postati?

POSLANSTVO
Naše poslanstvo je obiskovalcem nuditi gastronomske užitke v prijaznem in naravnem ambientu. Spodbujamo stik z naravo ter oddih od vsakodnevnih skrbi v družbi najdražjih.

VIZIJA
Želimo postati sinonim za dobro počutje, prijazno postrežbo in prva izbira za vse ljubitelje kulinaričnih dobrot kot tudi rekreativne športnike.

TOP UA-43838386-1
Všečkajte nas na FB