Mengeški bizgec

by / Wednesday, 06 November 2013 / Published in Kulinarična ponudba

Pisatelj in etnolog Janez Trdina je v enem izmed svojih zapisov opisoval prehranjevalne navade Mengšanov v 19. stoletju. V tem zapisu je navedena jed, sestavljena iz kislega zelja, kisle repe, ječmenove kaše oziroma ješprenja in mesa. Ta jed, imenovana bizgec, je žal utonila v pozabo.

Gospa Zorka Požar, predsednica Turističnega društva Mengeš, je pomagala pri odkrivanju recepta za jed, pravih razmerij med sestavinami in načina priprave. Tradicionalna mengeška jed je bila leta 2010 predstavljena širši javnosti. Jed lahko pripravijo le največji kuharski mojstri in Jurij Repanšek je eden izmed njih!

FOTO: MATEJ POVŠE

S skupnimi močni so oživeli recept za 20 oseb, ki zajema:

Sestavine: 40 dag kisle repe, 40 dag kislega zelja, 35 dag ješprenja, 50 dag prekajenega svinjskega mesa, 10 dag naribanega korenja, zaseko, čebulo, česen, peteršilj, sol in poper po okusu.

Postopek priprave: Ješprenjček čez noč namočimo, da se dobro napne. Dobro opranega damo kuhat. Skupaj kuhamo kislo zelje in repo. Ko zavre, vodo odlijemo in dodamo k ješprenjčku. Nato dodamo še ostale sestavine in meso. Ko je meso že skoraj kuhano, ga narežemo na kocke in ga proti koncu kuhanja dodamo jedi. Bizgec mora biti gosljata jed, zato ga po potrebi zalijemo z vodo ali še bolje z jušno osnovo. Čas kuhanja je približno dve do tri ure.

Povzeto po Cultural capital Counts.

Vabljeni na Mengeško kočo, kjer bomo v kratkem za vas znova skuhali Mengeški bizgec!

Leave a Reply

TOP UA-43838386-1
Všečkajte nas na FB